Handikapp hissar

30 Okt

Hissar för rörelsehindrade

Med glädje ser man att vardagen anpassas till de som är rörelsehindrade på ett eller annat sätt. Om man vrider tillbaka klocka några decennier så var det glest med handikapphissar. Nu ser man snygga inredningar där hissar för rörelsehindrade är installerade och blir en naturlig del av planlösningen. Men det finns fortfarande problem att lösa med hissar som denna artikel i Aftonbadet visar på.

Hissar möjliggör annan planlösning

Boverkets regler fastslår sedan 2009 att bottenvåningen på ett hus skall ligga i ett plan och där skall det finnas ett sovrum ett badrum och ett kök. Det måste även vara så att en rullstolsbunden kan röra sig fritt i dessa utrymmen. Det här är ofta en regel som möter oförståelse för många som tycker att anpassningen ej behövs då de ej själva är handikappade. Men det hela motiveras av att huset i framtiden kan komma att användas av rörelsehindrade personer. När man bygger nytt kan det vara bra att bygga för framtiden man kanske skulle uppskatta en hiss till övre planet när man blir gammal. Hissar behöver inte ta upp större ytan än 4 kvm.

Genom ökade antal hiss-installationer med handikapp anpassade hissar både i offentliga byggnader såsom i privata skapas en ökad tillgänglighet vilket ger rörelsehindrade den tillgänglighet som vi i vårt moderna samhälle ser som en självklarhet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: