Kontorsstolar och ergonomi

7 Jan

Kontorsstolar och sittande

Med den ökade datoranvändningen så blir vi mer och mer i sittande ställning. Bra kontorsstolar är kontorsstolar som ger  arbetsställningar som  belastar kroppen på så sätt att man ej får besvär av sittandet t ex besvär med nacke och rygg. Det är inte självklart att känna till hur kontorsstolar skall vara beskaffade för att vara optimala på så sätt att kroppen slipper utsättas för skadliga belastningar. Det krav som man skall ställa på kontorsstolar är att de går att anpassa individuellt så att en ergonomiskt riktig sittställning kan erhållas.

Kontorsstolar och sittställning

En kontorsstol skall vara så beskaffad att man sitter med fötterna på golvet och att nacken är rak och att stolsryggen stöder längdryggen.
För att denna sittställning skall vara möjlig så skall stolen vara skjutbar så att man kommer så nära skrivbordet som möjligt.
När man har ställt in kontorsstolen så att  man sitter riktigt så skall man utifrån denna grundinställning kunna ändra arbetsställning utan att ändra på inställningarna av stolen. Just det att kunna ändra arbetsställning är viktigt för att inte ensidigt belasta kroppen även om man ställt in kontorsstolen  för en riktig sittställning.

Bra kontorsstolar skall vara enkla att hantera alla reglage skall vara lättåtkomliga, det skall vara lätt att ändra från grundinställningen om man  vill byta sittställning som inte går att få utan ändringar. Det finns många kontorsstolar av hög kvalité på marknaden och det är en smaksak vad man väljer men man skall vara komfortabel med hur man gör när man ställer in stolen för rätt sittställning. Tipset är att prova olika kontorsstolar och välja en där man tycker det är lätt att hantera de olika reglagen.

Att välja rätt kontorsstol och veta hur man skall använda den är viktigt för att slippa ryggbesvär. Här en artikel i Aftonbladet visserligen är den några år gammal men ändå mycket aktuell.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: