Hjärtstartare snart i alla hem

27 Dec

Att drabbas av plötsligt hjärtstopp är inte så ovanligt framför allt bland äldre. Om det sker på sjukhus så är chansen att överleva ganska stor då man snabbt kan få fram en defibrillator. När vi säger hjärtstartare menar vi  samma sak som defibrillator. Nu har många företag och föreningar skaffat en apparat och på så sätt förberett sig om någon råkar ut för ett plötsligt hjärtstopp. Just att snabbt få fram en hjärtstatare är avgörande för om personen skall överleva. Varenda sekund är viktig. men att det finns en hjärtstartare i närheten när den behövs är rätt liten fortfarande. Hjärtstartarregistret som är ett register över hjärtstartare i Sverige är till stor hjälp för att hitta den närmaste apparaten. Alla apparater som finns är dock inte med i registret. Idag finns det strax över sex tusen registrerade hjärtstartare.
Med tanke på att för varje minut som går minskar möjligheten att överleva med 10 procent så är det viktigt att få fram en hjäststartare blixtsnabbt och det bästa är om den finns i varje hem åtminstone om man tillhör riskgruppen för att få plötsligt hjärtstopp. Man kan inte förlita sig på att en ambulans kommer snabbt till platsen. Det tar dels tid att larma och dels tid för ambulansen att ta sig fram och är det mycket trafik så blir det svårt att komma inom den kritiska tiden och följden blir att personen dör. Nu är det inte så lätt att få alla hem att investera i en hjärtstartare då den kostar en hel del ca. 15.000 kr får man räkna med. Men om man slår ut det på t e x 10 år så blir det inte så mycket. Det tillkommer också byte av batterier och elektroder(pads). Att priserna kommer att sjunka är nog rätt säkert men det kommer att ta tid. Men ju fler som köper och därmed fler som produceras så kommer tillverkningskostnaderna att sjunka.
En hjärtstartare fungerar på så sätt att den ger en elektrisk impuls som tar bort det kaos av impulser som uppstått. Mer information om hjärtstartare. En defibrillator av den typ som man placerar ut utanför sjukhus är mycket enkla att hantera och det går inte att göra fel. Om man köper en apparat så bör man få en introduktion och testa hur man använder den. Det flesta som säljer defibrillatorer har också en apparat för träning som inte avger någon elektrisk stöt. Alla hjärtstartare fungerar på samma sätt men det kan skilja bl a på hur den elektriska impulsen levereras antingen sker det genom att trycka på en knapp eller automatiskt. En annan sak som kan skilja är också om man måste byta elektroder för barn. Om man skall ha defibrillatorn på en plats där den kan bli stulen så är det bra med ett larmat skåp. Vilket också väcker uppmärksamhet om att något hänt och flera kan komma till hjälp och kanske bistå med hjärt-lungräddning under tiden då hjärtstartaren kommer på plats.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: